Brede School
De Uilenhorst is een brede school voor kinderen van 0 t/m 12 jaar, waarbij kinderen tot 4 jaar kunnen worden opgevangen in de kinderopvang (KDV de Dwerguilen) en de peuterspeelzaal (Peuteropvang de Uilenhorst) in ons gebouw.
Na schooltijd wordt in ons gebouw buitenschoolse opvang (BSO Wijsneus) aangeboden.
We werken hierbij samen met Stichting Kindcentrum Oldebroek (SKO). Klik hier voor meer informatie.
Identiteit
De Uilenhorst is een katholieke brede school. Onze identiteit krijgt vorm op verschillende manieren.
Op de Uilenhorst vinden we het belangrijk dat leerlingen, leerkrachten en ouders naar elkaar omkijken. Dit betekent dat we respect hebben voor elkaar en accepteren dat we allemaal verschillend mogen zijn.
Ondanks deze verschillen vinden we de verbinding door met elkaar te leren, delen en vieren. Dit doen we bijvoorbeeld door de feestdagen met elkaar te vieren, maar ook door samen stil te staan bij belangrijke momenten in het leven.
Vertrouwen is onze basis. Vertrouwen in elkaar, vertrouwen in onze medemens. Hiervoor voelen wij ons gezamenlijk verantwoordelijk.
Het leven vanuit vertrouwen geven wij betekenis door elkaar te zien, te zorgen voor elkaar, elkaar ruimte te geven en eerlijk te zijn.
Vanuit onze identiteit vertellen wij verhalen. Ook verhalen uit de bijbel, van Jezus. We laten kinderen ervaren wat verhalen van anderen met hun doen. En hoe die verhalen hun eigen levensverhaal beïnvloeden. Deze verhalen geven ook inspiratie aan ons onderwijs in burgerschap. We leren kinderen dat ze ertoe doen, dat zij invloed hebben op en kunnen deelnemen aan de huidige maatschappij.
Voor levensbeschouwing werken we met de methode Trefwoord, in combinatie met de Kanjertraining voor sociaal emotionele ontwikkeling.
Ondanks dat wij als leerkrachten de basis leggen voor het ontwikkelen van ieders talenten, zal de uiteindelijke ontwikkeling ook voortvloeien vanuit de persoon van elk kind. Ieder kind is uniek, mooi zoals het is en worden kan.
Kanjerschool
Wij zijn een kanjerschool en daar zijn wij trots op! Al onze leerkrachten zijn opgeleide kanjertrainers en geven wekelijks kanjerlessen. De Kanjertraining richt zich op de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen. Door verhalen en oefeningen krijgen kinderen inzicht in hun eigen gedrag en dat van de ander. Ze leren om te gaan met hun gevoelens, voor zichzelf op te komen, te luisteren naar anderen en conflicten op een goede manier op te lossen.
Doelen van de kanjertraining zijn:
Het bevorderen van vertrouwen en veiligheid in de klas;
Het versterken van de sociale vaardigheden van leerlingen;
Beheersing van de verschillende oplossingsstrategieën bij pesten en andere conflicten;
Bewustwording van de eigenheid van leerlingen;
Leren om verantwoordelijkheid te nemen;
Het bevorderen van actief burgerschap en sociale integratie.
Zichtbaar in de school en in de groep hangen de vijf afspraken van de kanjertraining:
We vertrouwen elkaar;
We helpen elkaar;
We werken samen/niemand speelt de baas;
We hebben plezier/niemand lacht uit;
We doen mee/niemand blijft zielig.
Voor meer informatie kunt u kijken op http://www.kanjertraining.nl

Techlab
Op onze school vinden we techniekonderwijs belangrijk! Daarom maken we gebruik van de voorzieningen van het Techlab in de gemeente. Hier krijgen leerlingen van groep 1 t/m 8 inspirerende technieklessen en kunnen ze aan de slag met diverse materialen.
Voor groep 6 t/m 8 is er een extra verdieping: zij krijgen zes keer per jaar techniekonderwijs van een vakdocent in het Techlab, gevestigd in de Nassauschool in Hattemerbroek. Dit aanbod sluit perfect aan bij ons thematisch onderwijs, waardoor techniek een natuurlijke en boeiende plek krijgt binnen ons lesprogramma.
Zo bereiden we onze leerlingen voor op de toekomst met creatief en praktisch leren!

Thematisch onderwijs
Op onze school werken we met thematisch onderwijs om een betekenisvolle leeromgeving te creëren waarin kinderen spelenderwijs de wereld ontdekken.
Onderbouw
In de onderbouw werken we met thema’s die aansluiten bij de belevingswereld van jonge kinderen. Binnen elk thema worden spel en leren op een natuurlijke manier met elkaar verbonden. De leerkracht speelt hierin een actieve rol door samen met de kinderen op onderzoek te gaan, verdiepende gesprekken te voeren en uitdagende activiteiten aan te bieden.
Een rijke leeromgeving is essentieel voor deze manier van werken. We zorgen voor afwisselend en themagericht materiaal dat kinderen uitnodigt tot spel en onderzoek. Dit geldt zowel voor binnen als buiten, waar de omgeving aansluit op hun nieuwsgierigheid en ontwikkeling. Daarnaast verrijken we het onderwijs met culturele uitstapjes die aansluiten bij de thema’s. Zo leggen we een stevige basis voor verdere groei en ontwikkeling.
Groep 4 t/m 8
Op onze school maken we gebruik van de lesmethode Wetenswaardig, een thematische aanpak voor wereldoriëntatie en taal, ontwikkeld voor leerlingen van groep 4 tot en met 8. Deze methode behandelt vakgebieden zoals geschiedenis, aardrijkskunde, biologie en techniek, waarbij leerlingen een solide kennisbasis opbouwen. Tegelijkertijd werken ze aan hun woordenschat en taalvaardigheden, zoals begrijpend lezen, spreken en schrijven.
Door deze methode te integreren in ons onderwijsaanbod, streven we ernaar uw kind een rijke leeromgeving te bieden waarin kennisverwerving en taalontwikkeling hand in hand gaan.
